ivfpodden

Det var en gång ett par i en stad i Danmark som som så gärna ville ha ett barn. Åren gick och inget barn blev det förens den dagen då paret fick hjälp med spermiedonation på en ivfklinik! Graviditeten var så efterlängtad och paret lyckliga! På kliniken pratade man med paret om hur det var att få barn med en donation och läkarna informerade de blivande föräldrarna om att klokast vore att undanhålla informationen till barnet om det genetiska ursprunget. För det var på den tiden då man trodde att det var bäst för barnet. Men föräldrarna tänkte annorlunda ty deras övertygelse var att vara ärliga och öppna med sitt barn om sitt ursprung. Dessutom arbetade den blivande mamman som klinisk genetiker och hennes framtidsspaning sa henne att människor i framtiden lätt skulle kunna göra genetisk testning på sig själva. Barnet föddes och hennes historia blev en bok som föräldrarna gjorde om hur de längtat efter henne och hur hon blev till!

Idag jobbar Emma själv på Cryos spermbank och hon har även skrivit en bok som heter Donorchild, the child of love. Emma finns också på  instagram där hon kallar sig Donorchild och hennes mål är att bidra till ökade kunskaper om hur det är att växa upp som donatorbarn och stärka föräldrar, barn och vuxna, i samtalet kring spermie- och äggdonation. 

Här har vi Emma i studion och intervjun är en blandning av svenska och danska! De som tycker att danska är svårt så håll ut, i intervjun gör vi kontinuerligt översättning under samtalets gång!

Stort tack till Emma för allt du bidrar med i sammanhang kring donation. Ett stort tack också till Gedeon Richter som bidrar till detta!

Det finns ingen historia som är den andra lik i längtan efter ett barn. Varje berättelse är unik och situationen skiljer sig från par till par, precis som möjligheten att bli gravid. Kunskapen om fertilitet är generellt låg och många känner inte till hur kroppen fungerar och vilka möjligheter som finns. Det här avsnittet gör vi i samarbete med Gedeon Richter och deras initiativ Fertilitetskollen.com där både kvinnor och män kan lära sig mer om fertilitet.

Direct download: IVF_Podden_-_Emma_Donerchild_V3_GD.mp3
Category:general -- posted at: 2:48am EDT

1