ivfpodden

Olidlig smärta, återkommande sjukdagar, depression, samlagssvårigheter, ibland infertilitet. Endometrios drabbar ungefär var tionde kvinna och kan ge avsevärda negativa konsekvenser för kvinnan. Sedan några år tillbaka har man lyft endometrios i samhället, man satsar på särskildaendometriosmottagningar och Socialstyrelsen har skrivit nationella riktlinjer för vården av
kvinnor med endometrios. Man har förstått att kunskaperna om endometrios är för svaga och att man bör förbättra hela behandlingsmodellen för kvinnor som lider av endometrios.
En av landets främsta forskare inom området är Dr Helena Kopp Kallner verkar som docent inom området gynekologi och nu är hon i studion för att hjälpa oss svara på endel av alla frågetecken kring endometrios. I avsnittet resonerar vi kring svårigheter att diagnostisera och vi problematiserar även diagnossättandet i sig, vi pratar uppkomst, orsaker och behandlingar. En stor del av Helenas forskning är just att hjälpa kvinnor att få bättre behandling för olika gynekologiska problem, så klart är endometrios ett av dessa!
Följ Helenas arbete på facebook-sidan Kvinnoklinikens forskning Danderyd!
Avsnittet spelas in i samverkan mellan ivfpodden, Dr Helena Kopp Kallner och Livio med avsikt att lyfta endometrios samt forskning och behandling kring denna.

Direct download: IVF_podden_-_Endometrios_2_.mp3
Category:general -- posted at: 9:49am EDT

På bloggen har han skrivit om sin resa. Under vägen har han fått ständiga komplimanger för sitt sätt att beskriva ofrivillig barnlöshet, ivf och graviditet ur en mans perspektiv. Han kallar sig ivfpappan och honom kan man följa både på bloggen ivfpappan.se och på Instagram som ivfpappan. Idag har han varit hos oss i studion och berättat både om sin resa och om bloggandet!

Direct download: IVF_podden_-_Ivfpappan.mp3
Category: -- posted at: 3:28pm EDT

1