ivfpodden

Hur länge kan man vänta? Hur vet man om man om man ens kan få barn? Kan man ta reda på chanserna?
Flera studier har gjorts för att se om det är möjligt att hjälpa män och kvinnor med att planera sin fertilitet och sitt familjebildande. Studierna har visat att många uppskattar verktyg och rådgivning kring fertilitetsplanering. Dr Christina Persson har genomfört en studie på området tillsammans med Livio och Merck och i det här avsnittet är Christina med oss i studion!
I en livsplan ingår det att man svarar på frågor som bland annat vikt, rökning, sjukdomar och sin fertila historia . Vidare gör man undersökningar och man tar blodprov. Parets eller kvinnans faktorer sorteras in i färgkoder som baseras på de fertilitetsstudier. Man visualiserar hennes eller parets fertila situation. Christinas studie visar att 30% av deltagarna har ändrat sin livsstil efter att ha varit med i studien, 20 % har tidigarelagt sin familjebildning.
Vi pratar även vi lite extra om AMH som är ett väl omtalat och debatterat prov som vissa tänker sig kunna svara på kvinnans fertila möjligheter. Vi pratar om mannens fertilitet och hur en fertilitetsrådgivning kan ge oväntade besked.
Tack till Christina som kommit till oss hela vägen från Malmö och tack till Merck som bidrar till att öka kunskaperna kring kvinnor och mäns fertilitet.

Direct download: Ivf_podden_-__Christina__Fertility_awerness_.mp3
Category:general -- posted at: 10:21am EDT

På 90-talet kom det nyheter i tidningarna runt om i världen. Man hade lyckats frysa ner äggstocksvävnad och man hoppades att detta skulle vara framtiden för kvinnor som på grund av sjukdom eller mediciner skulle bli infertila. Målet vara att bevara kvinnors fertilitet så att de skulle kunna få biologiska barn i livet med hjälp när deras äggstockar förstörts under någon medicinsk behandling. Det tog många år tills man lyckades använda den frysta vävnaden. Under tiden har man även arbetat hårt för att lära sig att frysa ägg och när man utvecklat metoden att verifiera ägg så ökade kvinnornas odds till biologiska barn dramatiskt.

Dr Kenny Rodriguez-Wallberg arbetat på reproduktionsmedicinska enheten på Karolinska sjukhuset Huddinge och har i många år kämpat för flickor och kvinnors möjlighet att  få fertilitetsbevarande behandling när de ställs inför avancerade medicinska behandlingar, operationer eller kanske drabbats av cancer. I det här avsnittet delar Kenny med tillförsikt med sig av sina unika kunskaper på området.

Tack Kenny för att du kom till studion och gav oss och våra lyssnare av din dyrbara tid!

Direct download: Ivfpodden_-_Kenny.mp3
Category:general -- posted at: 3:58am EDT

1